De geschiedenis van onze kaasboerderij in Zuid Holland begint in 1913. Van een moeilijk bereikbare boerderij is het bedrijf uitgegroeid tot DE kleine kazen specialist.
In de eerste jaren van de boerderij was het maken van kaas niet de hoofdactiviteit. Er werden alleen kazen van 12 kilo gemaakt van de melk die niet werd opgehaald.
De productie van kaas heeft zelfs stilgelegen van 1956 tot 1977. Dit was een periode waarin veel aandacht uitging naar de opgroeiende kinderen.
De jongste van die kinderen, Gijsbert, begon op zijn 21ste weer met de productie van kaas. Een activiteit die steeds belangrijker werd, ook vanwege de geïsoleerde ligging van de kaasboerderij.
Rond 1987 veranderde er veel in de Hoogmadese kaasboerderij. Zuid Holland werd toegankelijk gemaakt door een omleidingsweg rond het dorp. Voor het eerst was de boerderij per auto bereikbaar.
Met de daarbij toegenomen productiemogelijkheden werden diverse kaasspeciaalzaken in Nederland verblijd met onze kazen. Eén daarvan vroeg of we ook geen kleine kazen konden produceren.
Boer Gijsbert stond en staat altijd open voor nieuwe ideeën, en startte een proef met kleine vaatjes. En dat was het begin van een nieuwe specialiteit.
Al snel volgden de experimenten met kruiden in de kaasjes. Brandnetel en komijn waren de eerste soorten. Het aantal pondjes groeide al snel naar 100 per dag.
Door de groeiende kaasbranche en de goede klantenkring werd het mogelijk om nog verder uit te breiden. De koeienpopulatie werd uitgebreid tot 65 stuks waarvan alle melk werd verwerkt tot Goudse boerenkaas.
Met de groei hebben we ook de productie gemoderniseerd. Waarbij alles gericht is op onze specialiteit: de kleine kazen.
De volledige uitrusting is op dit moment gemoderniseerd, en uitgevoerd in RVS of kunststof.
Alle machines zijn daarbij uitgerust naar onze wensen, optimaal afgestemd voor de productie van de kleine kazen.
Trots zijn we ook op onze nieuwe draineermachine. Deze zorgt er voor dat je niet meer met een gebogen rug over de kaaskuip hoeft te hangen. Ons personeel kan gewoon rechtop de wrongel in de vormpjes doen. Dit verbetert de arbeidsomstandigheden aanzienlijk.
Die kaasjes verkopen we aan onze vaste klanten, en bij onze boerderij in ons eigen winkeltje. Gezellig als je langskomt!
Heb je een vraag? Laat het ons weten. We zijn je graag van dienst.